Farthinder – vad gäller?

Då man funderar på att köpa farthinder är det ett antal frågor som dyker upp oftare än andra. Dessa tänkte vi sammanställa på denna sidan för att underlätta för er.

farthinder i kommun
Vid kommunal väg behöver du tillåtelse från din kommun för att lägga ut hinder. Hitta din kommun här.

Vart får jag sätta upp farthinder?

Detta beror på vilken typ av väg det är. Grundregeln är att ägaren av vägen bestämmer om hinder får läggas ut. Är det en enskild/privat väg är det alltså upp till dig.

Vid en vägsamfällighet eller annan plats där man äger vägen tillsammans behöver man ett gemensamt beslut i styrelsen om att farthinder får läggas ut. Om det är en kommunal väg får man ansöka hos kommunen. För att hjälpa er har vi här länkar till landets samtliga kommuner, klicka dig vidare här.

Vilket farthinder ska jag välja?

Det finns ett antal saker du särskilt ska titta för att uppfylla Trafikverkets regler för Farthinder:

  1. Watts-modell, det ska vara ett cirkelgupp eller platågupp. Undvik egenkonstruerade lösningar vilket skapar skador och olyckor. 
  2. Reflexer, Farthindren ska ha reflekterande kontrastfärg i svart/vit (originalet) eller gul/svart vilket också blivit populärt. Våra reflexer limmas fast med värme vid produktion. 
  3. Rätt produkt Vi har specialgjorda lösningar för er väg. Olika förutsättningar kräver olika lösningar. 
  4. Ytterligare rekommenderar vi tillsammans med Trafikverket användning av Sidomarkering och Vägmärke A9 och Tilläggsskylt. Vi levererar kompletta lösningar. 

Mer om våra modeller

Marknadens bästa farthinder är Värnamo Farthinder. Det behöver inte skruvas fast, har en 1″ kanal under sig vilket passar även utmärkt om man vill skydda slangar över vägen. Ju fler som kör över det, desto bättre sitter det. Detta farthindret är en  originalprodukt.

Vårt mest sålda farthinder är PP Farthinder anpassat för 30km/h. Med sin höga kvalitet, goda reflexförmåga men samtidigt låga pris är det enkelt att förstå varför det är så omtyckt. Detta passar också på grusväg såväl som asfalt.

Om ni har en bil med lite lägre markfrigång eller vill ha ett lite mjukare och snällare farthinder då är det våra mjukare farthinder ni ska ha. 

Sist men inte minst har vi våra Farthinder för arbete på väg. Att lägga ut eller att ta bort det tar bara några sekunder. Vårt Farthinder ormen är mycket omtyckt. Ett tydligt sätt på hur ett farthinder kan rädda livhanken.

Hur sätter man dit farthindrena?

Det är två saker som påverkar hur väl Farthindren sitter fast mot underlaget. Dels är det fästpunkterna vilket kan vara spik, skruv eller som med våra originalprodukter dubbar. Även tyngden i Farthindren påverkar. Ju tyngre Farthindret är desto stabilare ligger det mot vägen. Därför har vi de flesta av våra Farthinder i sektioner vilka sätts ihop. 

Läs mer under specifik produkt eller kontakta oss så ska vi hjälpa dig.

Hur tar man bort farthindrena under vintern?

Vissa kan du enkelt böja upp med exempelvis en kofot andra kan du skruva upp för att skona farthindrena. Våra farthinder har en mycket lång livslängd.