Våra vanligaste frågor kring farthinder.

Då man funderar på att köpa farthinder är det ett antal frågor som dyker upp oftare än andra. Dessa tänkte vi sammanställa på denna sidan för att underlätta för er.

farthinder i kommun
Vid kommunal väg behöver du tillåtelse från din kommun för att lägga ut hinder. Hitta din kommun här.

Vart får jag sätta upp farthinder?

Detta beror på vem som äger vägen.

Är det en enskild/privat väg är det alltså upp till dig. Läs mer om detta via vägverket här. Vid en vägsamfällighet eller annan plats där man äger vägen tillsammans behöver man ett gemensamt beslut i styrelsen om att farthinder får läggas ut. Om det är en kommunal väg får man ansöka hos kommunen. För att hjälpa er har vi här länkar till landets samtliga kommuner, klicka dig vidare här.

Vilket farthinder ska jag välja?

Marknadens bästa farthinder är Värnamo Farthinder. Det behöver inte skruvas fast, har en 1″ kanal under sig vilket passar även utmärkt om man vill skydda slangar över vägen. Ju fler som kör över det, desto bättre sitter det. Detta farthindret är en  originalprodukt. Vårt mest sålda farthinder är PP Farthinder. Med sin höga kvalitet, goda reflexförmåga men samtidigt låga pris är det enkelt att förstå varför det är så omtyckt. Detta passar också på grusväg såväl som asfalt. Om ni har en bil med lite lägre markfrigång eller vill ha ett lite mjukare och snällare farthinder då är det Soft ni ska ha. Vårt Farthinder Puck passar utmärkt om man vill lägga ut Farthinder i ett trångt utrymme eller på platser där det är vanligt att personer cyklar eller åker barnvagn. RF Farthinder passar bäst på asfaltsvägar och är ett lågt farthinder som man lägger efter varandra för att på ett effektivt sätt få ner hastigheten. RF Farthinder skruvas fast.

Sist men inte minst har vi vårt smidigaste farthinder ormen. Att lägga ut det eller att ta bort det tar bara några sekunder. Vårt Farthinder ormen är mycket omtyckt. Klicka gärna på produkten för att läsa om bärgarna i Gävle som enkelt slänger upp farthindrena på bilen. Ett tydligt sätt på hur ett farthinder kan rädda livhanken.

Hur sätter man dit farthindrena?

För att Farthinder ska sitta kvar över tid behövs någon form av förankring mot underlaget. Vid arbete på väg vilket sker under begränsade perioder använder vi oss dels av tyngden i farthindret men också en skyddande matta med hullingar som fäster mot underlaget. 

 

Vill man undvika fästjärn i form av spik, skruv och samtidigt kunna ha farthindret ute hela säsongen då finns endast ett alternativ. Värnamo Farthinder. Detta hinder har 8 st invulkade 2,5 cm långa dubbar i varje sektion.  

Hur tar man bort farthindrena under vintern?

Vissa kan du enkelt böja upp med exempelvis en kofot andra kan du skruva upp för att skona farthindrena. Våra farthinder har en mycket lång livslängd.

Vilket Farthinder ska man då välja?

Vilket Farthinder som passar hos er beror på ett antal olika aspekter. Den största avgörande faktorn är vilken hastighet ni har idag och vilken hastighet ni önskar. Watts-modell är en formel som ställer krav på mått både i bredd såväl som höjd. Hastigheten vid respektive fordon är endast en indikation på hur effektivt hindret är.

Det finns tre godkända modeller av Farthinder, vi har samtliga:

Platågupp – vad innebär det?

Dessa Farthinder har en trapetsformad längdprofil. Det är viktigt att hindret har en snäll avfasning för att inte bli stötigt. Värnamo Farthinder är det bästa guppet på marknaden och har funnits sedan 1963.

Värnamo Farthinder (15-20 km/h) (art.12001)
Det bästa exemplet av denna modell på den svenska marknaden är Värnamo Farthinder. Hindret har en snäll avfasning och tydliga reflexer både i form av glasreflexer (vilket i fackspråk kallas kattögon) såväl som reflexer på varje sektion. Vi arbetar med kontrastfärgerna vitt och svart då detta syns extra bra. Värnamo Farthinder är det enda hindret som har förankring invulkat i hindret. Detta gör att du inte behöver spika eller skruva då ni lägger ut era hinder. Faktum är att ju fler som kör över detta hinder desto bättre förankras det i marken. Värnamo Farthinder sänker hastigheten till cirka 15-20 km/h. Hindret har också utfasning så att ni kan placera slangar upp till en tum under den. Vill ni ha större slangar eller kablar rekommenderar vi våra kabelskydd.

Cirkelgupp  – den vanligaste sorten av Farthinder

Cirkelgupp är det vanligaste hindret. Det är snällt att köra över och ett omtyckt hinder i såväl vägsamfälligheter som kommuner. Hindret har en cirkulär längdprofil och beroende på bredd och höjd fungerar vägbulan olika.

ZeBra Farthinder (5-10km/h) (art. 11011)

Då priset på hindret är en viktig faktor har ZeBra blivit ett omtyckt väggupp. Detta är ett mycket effektivt hinder. De flesta vägar är runt fyra meter. Många hinder säljs i sektioner så man bör jämföra.

Guppy Farthinder (15-20 km/h) (art. 11029)

Vårt omtyckta PP Farthinder är av denna typ. Detta hinder säljer vi komplett med ändavslut och stolpar och gör det mycket prisvärt. Hindret har hål för förankring antingen av spikar eller skruv.

 

Farthinder Grindsö (15-20 km/h) (art. 11016)

Kanterna är låga vilket leder till en skön överfart utan stötar när man passerar farthindret. Farthindret är samtidigt fem centimeter högt vilket ger en tydlig fartsänkning. Grindsö Farthindret är flexibelt och monteras med sektioner till önskad bredd.

Farthinder Mjukt (20-30 km/h) (art.11003)

Om ni efterfrågar ett Farthinder som påminner trafikanterna om att sänka hastigheten men som är snällt att köra över rekommenderar vi vårt mjuka Farthinder.

 

Vägkudde – vad innebär det?

Den här typen av Farthinder kommer ofta i betong eller asfalt men vi har en smidigare lösning i gummi. Detta för att underlätta installationen och hålla nere kostnaderna. Hindret placeras ut som en matta och i många fall är bredden utformad så att bussar inte påverkas av hindret men att vanliga bilar behöver sakta ner.

Farthinder Vägkudde (15-20 km/h) (art. 11014)

Vi har varianten vägkudde i lager. Ett omtyckt Farthinder som sänker hastigheten till 25-30km/h. Farthindret skapar en ändamålsenlig trafikplanering med fri framfart för exempelvis bussar. Hindret är gjort i Vulkaniserat gummi med metallförstärkningar vilket ger en bra hållbarhet och gedigen konstruktion.

Hindret är också enkelt att lägga ut och kommer i moduler.

 

Farthinder vid cykelväg – finns det?

Hoja Farthinder (art. 11005)

Då cyklar blivit ett allt snabbare transportsätt har vi tagit fram ett Farthinder som även här. Ett mindre hinder som med fördel placeras efter varandra för att få ner hastigheten även i denna trafikmiljö. Hindret sänker även hastigheten för mopeder och bilar. Det är viktigt vid placering av farthinder eller chikaner för cykelvägar att tänka på att deras kontakt med vägen är mycket liten och risken är därför stor att det kan bli halt. Kontakta oss på 0370-123 83 eller läs om placering av Farthinder för ytterligare information.

Farthinder för arbete på väg – Portabla Farthinder

En speciell typ av Farthinder är framtagen för arbete på väg. Tanken med detta hinder är att det ska vara enkelt att lägga ut under pågående arbete. Att det ska ligga kvar under begränsad period och sedan enkelt gå att plocka bort. Dessa är en typ av modifierat cirkelgupp för speciellt ändamål.

Cirkelgupp – Portabla Farthinder 

Farthinder Portabelt Ormen (art. 11006) (0-15km/h)

Vi säljer även Portabla Farthinder vilka är särskilt framtagna för de som arbetar ute på vägarna. Dessa hinder går att rulla ihop och kommer i en smidig väska. Dessa hinder har metallpiggar mellan varje sektion. En räfflad undersida för att få ett bättre grepp mot vägen. Detta hindret går att ensam rulla ut i en körbana utan att behöva gå ut i vägen och justera.

Farthinder Portabel Boavajer (art. 11010) (0-15km/h) 

Då Portabel Ormen kan ha en förmåga att röra sig efter en tid har vi även en produkt vi kallar för Boavajer. Detta hinder har en genomgående vajer genom hindret. Dessutom finns det fjädrar mellan varje sektion. Hindret går att förankra eller sättas ihop med tyngder för att ytterligare fästas i marken.

Vid frågor och rådgivning kontakta oss på telefon 0370-123 83 eller e-post order@farthinder.net.