farthinder.net plasticprodukter originalet sedan 1963 fyller 60 år.
farthinder.net plasticprodukter originalet sedan 1963 fyller 60 år.
Sök
Stäng denna sökruta.

Vi på Proni AB, Plasticprodukter var först i Sverige med Farthinder. Redan 1963 tillverkade vi de första modellerna.

Grunden från Farthinder kommer från Värnamo Slangbrygga vilket fortfarande idag är standardutrustning hos Räddningstjänsten runt om i landet. Som många andra kvalitetsprodukter med ursprung från Småland håller vi högsta kvalitet som håller i många år.   

Farthinder bör förankras mot vägen på ett bra sätt. Detta sker på två sätt.

  1. Speciella fästdon lämpliga för Farthindret. (exempelvis invulkade dubbar, spik, skruvar och friktionsgummi.)
  2. Farthindrets egen tyngd.

Se exempel på olika lösningar här:
Värnamo Farthinder har en unik förankring med invulkade dubbar. Ett Farthinder på tre meter väger 90kg (18kg/sektion).

Våra Portabla Farthinder för Ormen, Boavajer och Förankra har mellansektioner av metall och friktionsgummi vilket gör att Farthindret hålls på plats. Förankra går även att fästa med 

Detta beror på vem som äger vägen.

Är det en enskild/privat väg är det du som bestämmer vad som får placeras ut. Rekommendationer kring placering kan ni läsa hos vägverket.

Vid en vägsamfällighet eller annan plats där man äger vägen tillsammans behöver man ett gemensamt beslut i styrelsen om att farthinder får läggas ut.

Om det är en kommunal väg får man ansöka hos kommunen. För att hjälpa er har vi här länkar till landets samtliga kommuner, klicka dig vidare här.

Rätt Farthinder på rätt plats!

Vilket Farthinder som passar hos er beror på ett antal olika aspekter. Den största avgörande faktorn är:

    • Vilken hastighet har trafiken idag?
    • Vilken hastighet vill ni ha på trafiken?
    • Vilken bredd har ni på vägen?

Watts-modell är formeln där hänsyn tas till bredd och höjd på vägen för att göra en lämplig fartsänkning. Markfrigången och vilken fjädring det passerande fordonet har påverkar sedan hastigheten.

Hastigheten vid respektive Farthinder är en indikation på vilken hastighet som respektive modell skapar.

Det finns tre godkända modeller av Farthinder, vi har samtliga:

Platågupp

Dessa Farthinder har en trapetsformad längdprofil. Det är viktigt att hindret har en snäll avfasning för att inte bli stötigt. Värnamo Farthinder är det bästa guppet på marknaden och har funnits sedan 1963.

Värnamo Farthinder (15-20 km/h) (art.12001)
Det bästa exemplet av denna modell på den svenska marknaden är Värnamo Farthinder. Hindret har en snäll avfasning och tydliga reflexer både i form av glasreflexer (vilket i fackspråk kallas kattögon) såväl som reflexer på varje sektion. Vi arbetar med kontrastfärgerna vitt och svart då detta syns extra bra. Värnamo Farthinder är det enda hindret som har förankring invulkat i hindret. Detta gör att du inte behöver spika eller skruva då ni lägger ut era hinder. Faktum är att ju fler som kör över detta hinder desto bättre förankras det i marken. Värnamo Farthinder sänker hastigheten till cirka 15-20 km/h. Hindret har också utfasning så att ni kan placera slangar upp till en tum under den. Vill ni ha större slangar eller kablar rekommenderar vi våra kabelskydd.

Cirkelgupp  – den vanligaste sorten av Farthinder

Cirkelgupp är det vanligaste hindret. Det är snällt att köra över och ett omtyckt hinder i såväl vägsamfälligheter som kommuner. Hindret har en cirkulär längdprofil och beroende på bredd och höjd fungerar vägbulan olika.

ZeBra Farthinder (5-10km/h) (art. 11011)

Då priset på hindret är en viktig faktor har ZeBra blivit ett omtyckt väggupp. Detta är ett mycket effektivt hinder. De flesta vägar är runt fyra meter. Många hinder säljs i sektioner så man bör jämföra.

Guppalong Farthinder (15-20 km/h) (art. 11028)

Farthinder för 15-20km/h är mycket omtyckta. Farthindren sätts ihop efter era önskemål med ändavslut och sidomarkeringar och gör det mycket prisvärt. Hindret har hål för förankring antingen av spikar eller skruv.

 

Farthinder Grindsö (15-20 km/h) (art. 11016)

Kanterna är låga vilket leder till en skön överfart utan stötar när man passerar farthindret. Farthindret är samtidigt fem centimeter högt vilket ger en tydlig fartsänkning. Grindsö Farthindret är flexibelt och monteras med sektioner till önskad bredd.

Farthinder Mjukt (20-30 km/h) (art.11003)

Om ni efterfrågar ett Farthinder som påminner trafikanterna om att sänka hastigheten men som är snällt att köra över rekommenderar vi vårt mjuka Farthinder.

I vårt avlånga land Sverige har vi många timmar då det är mörkt. Då är reflexer av hög kvalitet en säkerhetsfaktor. Vid val av Farthinder som sätts ut på våren bör du titta efter:

  1. Kattögon, glasreflexer
  2. Reflekterande kontrastfärg
  3. Sidomarkering som är blå med gula reflexer. Andra reflekterande stolpar är möjliga. Det viktiga är att det syns tydligt. Farthindret kan döljas av snö, löv och annat. Sidomarkering underlättar då för trafikanten att se Farthindret i god tid. 

Att ha synliga reflexer gör att trafikanten kan sänka hastigheten i god tid. 

Till våra cirkelgupp rekommenderar vi ändavslut. Dessa rundar av kanterna på Farthindren och underlättar framfarten för exempelvis cyklister. De kan också förhindra att

Vi levererar fartsänkande åtgärder både till Räddningstjänst och Polis. Våra modeller är omtyckta av blåljuspersonal då de förhindrar olyckor. 

Vid särskilda behov har vi testade produkter som klarar en belastning uppåt hela  50 ton.

Alla våra modeller klarar de tyngsta fordonen som rullar på svenska vägar. Exempelvis timmerbilar, lastbilar, skolbussar. 

Vi levererar kvalitet.