farthinder.net plasticprodukter originalet sedan 1963 fyller 60 år.
farthinder.net plasticprodukter originalet sedan 1963 fyller 60 år.
Search
Close this search box.
Akta barn kör sakta

Bilister fartsyndar vid skolor

Var fjärde minut åker en fortkörare fast utanför skolorna i Stockholmsområdet i genomsnitt när polisen genomför kontroller. Det visar statistik från polisen som i samband med skolstarten satsat extra på att kontrollera hastigheterna kring skolorna.

Barn i trafik

I Stockholms län rapporterades 637 fortkörningar på 30-sträckor utanför skolor under förra veckan. Upptill 20 bilister i timmen åkte fast för fortkörning utanför Stockholms skolor, enligt färsk statistik från polisen.

En av värstingarna var den 24 meter långa långtradare som körde i 61 kilometer i timmen utanför två dagis på Bredängs allé i Skärholmen. Men förra veckans hastighetsrekord togs av en personbil utanför Kumla skola i Tyresö, som körde 72 kilometer i timmen.

– Problemet är det finns en bristande förståelse för de konsekvenser som kan uppstå om man kör 50 på en 30-sträcka, säger Johan Gramenius vid polisens trafikenhet.

– Många av de bilförare som kör för fort är dessutom boende i området och väl medvetna om hastighetsbegränsningarna. Jag tror att det beror på en allmän stress, säger han.

Om man jämför med samma period förra året syns en ökning av hastighetsöverträdelserna utanför skolorna i länet. Då registrerades 334 överträdelser under två veckor, alltså nästan hälften så många som de 637 under den första kontrollveckan i höst.

Läs hela artikeln här

Artikel av Michaela Möller i DN 
Publicerad 2009-08-28 22:58