farthinder.net plasticprodukter originalet sedan 1963 fyller 60 år.
farthinder.net plasticprodukter originalet sedan 1963 fyller 60 år.
Sök
Stäng denna sökruta.

En sekund av eftertanke

En sekund av eftertanke
Klicka på Sydsvenskans häst för att läsa hela artikeln.

Jag körde åttaåriga dottern till skolan härom morgonen.

På en 40-sträcka, utanför en annan skola på vägen dit, blev jag omkörd. Vid ett övergångsställe i beckmörker.Du som kör så där – hur tänker du egentligen? Tänker du över huvud taget?

Bilen som körde om mig var Volvo XC60, en av världens säkraste bilar med de allra senaste säkerhetssystemen. System som kan bromsa bilen själv och kan undvika kollisioner. Hade något barn gått över på det där övergångsstället precis då hade inga säkerhetssystem i världen hjälpt.

Vi är många som lever i en stressad vardag, men vi får inte sluta tänka.

Att ha bråttom är inte skäl nog. Bilar är dödliga vapen om de körs på ett oansvarigt sätt. Är olyckan framme går ett sådant misstag aldrig att reparera. Jag lovar.

Det är inte ditt eget liv du leker med när du kör för fort utanför våra barns skolor. Det är mina och andras barn.

Just nu sprids en reklamfilm från Nya Zeelands trafikverk som en löpeld över världen (se länken till artikeln på Sydsvenskan).

Budskapet är lika tydligt som det är enkelt – ingen ska behöva betala med sitt liv på grund av ett misstag. När vi kör så delar vi vägen med andra, så vi måste välja en hastighet där det finns utrymme för misstag.

I filmen är två bilar på väg att krocka. Sekunden före kraschen stannar allt upp, förarna går ut ur sina bilar och pratar.

Det är förtvivlan. Det går inte att göra något. Det är starkt.

I baksätet i den ena bilen sitter ett barn.

Filmen släpptes på Youtube den 5 januari och den har visats över 7 miljoner gånger.

Har du inte sett den så gör det för den är väldigt, väldigt tänkvärd. Farten dödar och med bara lite ökad fart ökar både risken för en olycka och konsekvenserna av en lavinartat.

Och du som körde om mig härom morgonen – titta två gånger. Förra gången du körde som en dåre utanför skolan hade du tur.

Det är inte säkert att du har det nästa gång.