farthinder.net plasticprodukter originalet sedan 1963 fyller 60 år.
farthinder.net plasticprodukter originalet sedan 1963 fyller 60 år.
Sök
Stäng denna sökruta.

Farthinder – vad gäller?

Då man funderar på att köpa farthinder är det ett antal frågor som dyker upp oftare än andra. Dessa tänkte vi sammanställa på denna sidan för att underlätta för er.

farthinder i kommun
Vid kommunal väg behöver du tillåtelse från din kommun för att lägga ut hinder. Hitta din kommun här.

 

Vart får jag sätta upp farthinder?

Detta beror på vilken typ av väg det är. Grundregeln är att ägaren av vägen bestämmer om hinder får läggas ut. Är det en enskild/privat väg är det alltså upp till dig.

Vid en vägsamfällighet eller annan plats där man äger vägen tillsammans behöver man ett gemensamt beslut i styrelsen om att farthinder får läggas ut. Om det är en kommunal väg får man ansöka hos kommunen. För att hjälpa er har vi här länkar till landets samtliga kommuner, klicka dig vidare här.

Vilket farthinder ska jag välja? cirkelgupp watts farthinder

Det finns ett antal saker du särskilt ska titta för att uppfylla Trafikverkets regler för Farthinder:

  1. Watts-modell, det ska vara ett cirkelgupp eller platågupp. Undvik egenkonstruerade lösningar vilket varje år skapar skador och olyckor. Farthindret ska vara enligt watts-modell för att vara godkänt.
  2. Reflexer, Farthinder som ska vara placerade över säsong ska ha dubbla reflexer.  Dels reflekterande kontrastfärg i svart/vit (originalet) eller gul/svart vilket också blivit populärt. De bör också ha så kallade “kattögon” vilka gör att farthindret syns extra tydligt i mörker.
  3. Rätt produkt på rätt plats Vi har specialgjorda lösningar för er väg. Olika förutsättningar kräver olika lösningar.
  4. Ytterligare rekommenderar vi tillsammans med Trafikverket användning av Sidomarkering och Vägmärke A9 och Tilläggsskylt. Vi levererar kompletta lösningar.

Mer om våra modeller

Marknadens bästa farthinder är Värnamo Farthinder. Det behöver inte skruvas fast, har en 1″ kanal under sig vilket passar även utmärkt om man vill skydda slangar över vägen. Ju fler som kör över det, desto bättre sitter det. Detta farthindret är en  originalprodukt.

Vårt mest sålda farthinder är PP Farthinder anpassat för 30km/h. Med sin höga kvalitet, goda reflexförmåga men samtidigt låga pris är det enkelt att förstå varför det är så omtyckt. Detta passar också på grusväg såväl som asfalt.

Om ni har en bil med lite lägre markfrigång eller vill ha ett lite mjukare och snällare farthinder då är det våra mjukare farthinder ni ska ha.

Sist men inte minst har vi våra Farthinder för arbete på väg. Att lägga ut eller att ta bort det tar bara några sekunder. Vårt Farthinder ormen är mycket omtyckt. Ett tydligt sätt på hur ett farthinder kan rädda livhanken.

Hur förankras och sitter farthindren fast?Bild av undersidan på Värnamohindret.

Det är två saker som påverkar hur väl Farthindren sitter fast mot underlaget. Dels är det fästpunkterna vilket kan vara spik, skruv eller som med våra originalprodukter dubbar. Även tyngden i Farthindren påverkar. Ju tyngre Farthindret är desto stabilare ligger det mot vägen. Därför har vi de flesta av våra Farthinder i sektioner vilka sätts ihop. Som exempel väger tre meter med Värnamo Farthinder 110 kg, det blir stabilt.
Läs mer under specifik produkt eller kontakta oss så ska vi hjälpa dig.

Hur tar man bort farthindrena under vintern?

Då du vill ta bort farthindren innan snöplogen kommer, kan du enkelt göra detta. Farthindren förankras ofta med speciella spikar med stora avrundade skallar eller skruv och plugg. Borttagning sker med kofot eller brytjärn så att man får upp skruven från marken. Behöver du komplettera med mer fästdon kan du smidigt göra det hos oss.

För mer information kring farthinder rekommenderar vi även denna sidan.

Vissa kan du enkelt böja upp med exempelvis en kofot andra kan du skruva upp för att skona farthindrena. Våra farthinder har en mycket lång livslängd.

 

Måste jag varna för Farthinder?

Trafikverket har satt ihop rekommendationer för hur man bör placera ut farthinder på enskild väg. Här rekommenderar de användning av sidomarkering som rekommenderas vara blå med gula reflexer samt Varningsskylt A9. Ambitionen ska vara att göra en säker väg för både skyddad och oskyddad trafikant. Grundregeln är dock att framförandet av fordonet ska göra detta på ett tryggt sätt utifrån rådande förutsättningar.